Szelkó-tavi madárgyűrűzés 2014

Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2014. november 12-17. között ismét madárgyűrűző tábort szervez a nyíregyházi Szelkó-tónál. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

A felmérés szükségessége abban rejlik, hogy szeretnénk az új adatokat összehasonlítani a régebben is közösen szervezett gyűrűzési paraméterekkel. Szeretnénk megvizsgálni azt, hogy az M3-as autópálya Szelkó-tó melletti szakaszán a madárvonulás, a madarak száma,

fajgazdagsága, mennyiben változott az autópálya megépítése előtti időszakában mért eredményekhez képest. A madárgyűrűzés egyben jó alkalom arra, hogy az érdeklődők közelebbről is megismerjék a környék madárvilágát.

A hétköznapi madarainkon (cinegék, harkályok) túl számos téli vendéggel (süvöltő, királykák) és olykor néhány különlegességgel (fenyőrigó, barna zsezse) is találkoztunk már a korábbi gyűrűzések során.

Aki szeretne részt venni, akár egy-két napra vagy csak egy délutánra is, jelentkezzen! A látogatókat, családokat, gyerekeket elsősorban a szombati (november 15-i) családi nap alkalmával várjuk, míg a madárgyűrűzés iránt szakmailag komolyabban érdeklődőket, segítőket a többi napon is szívesen fogadjuk.

További információ:

Tóth Pál: 70/249-2407 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Szigetvári Csaba: 20/512-3311 – Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Megközelítés:

A Szelkó-tó melletti madárgyűrűző bázisra Nyíregyháza-Rozsrétszőlőből a régi TSz. telephely útján lehet lemenni a halgazdaság felé. Ez aszfaltos út, mely egy felüljáróba torkollik, ezen át kell hajtani. Aljában sorompó, amely várhatóan nyitva lesz. Az út zúzottköves földútként folytatódik, ami egyenesen bevisz a faház melegedőhöz, amit a gazdaság lehalászáskor használ. Ez lesz a madárgyűrűző bázis, amely egy ezüstfás ("olajfüzes") fasorban van - messziről látszik, bal kéz felől.

A kijutást mindenkinek magának szükséges megoldania. Célszerű autóval, kerékpárral jönni, de Rozsrétszőlőig ki lehet jutni a 3 számú autóbusszal is (menetrend itt).

A tábor önellátó, így a táborba kilátogatók maguk gondoskodnak ételről és italról, esetlegesen szállásról (sátorról).

 

A részvétel ingyenes.

Kitelepülés, hálókirakás szerdán - november 12. - reggel 10:00-kor az E-misszió Egyesület Irodájából (Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.) lesz. Összepakolás: november 17. – hétfőn 10:00. Családi nap: november 15. - szombat. A családi napon bejelentkezés nélkül várunk sok szeretettel minden kedves érdeklődőt!

 

Várunk szeretettel!

Petrilláné Bartha Enikő (gyűrűző) és az E-misszió Egyesület munkatársai


A madárgyűrűzést, az 1 %-os felajánlásokból finanszírozzuk, amit ezúton is köszönünk!

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 1%

Adószámunk: 19214555-2-15

Térkép a megközelítéshez:



Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444