Egészség és táplálkozás
- Az egészséges táplálkozás alapja a változatos, rostokban gazdag étkezés.
- Kerüld a nassolást! Ha két fõétkezés között megéhezel, egyél inkább gyümölcsöt vagy nyers zöldséget!
- Friss, hazai idényzöldséget és -gyümölcsöt fogyassz az üvegházi, vagy a több tízezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt, agyoncsomagolt és tartósított áruk helyett.
- Keresd a biotermékeket!
- Mozogj, sportolj, kirándulj! TV nézés és számítógépezés közben, még "light" termékeket fogyasztva is csak gyarapodnak zsírpárnáid!
- Autózás helyett közlekedj gyalog vagy kerékpáron! Ezáltal mozogsz, és a környezetet is kíméled!
- Az egészséget "kúraszerûen" nem lehet megõrizi! Ehhez tudatos életmódra van szükség.
Az adalékanyagokról
Az adalékanyagok megjelenése elsõsorban az élelmiszerek ipari méretû feldolgozásához, a nemzetközivé vált élelmiszerpiachoz kapcsolódik. A fogyasztói társadalomban az élelmiszer áruvá vált, amelyet iparszerûen, gazdaságosan kell elõállítani és elosztani (azaz tartóssá és szállíthatóvá tenni).
Az adalékok használata elsõsorban a gyártóknak szükséges.
Számukra hasznos, hiszen az adalékok:
1. a terméket tetszetõssé, jobban eladhatóvá teszik (pl.: színezékek, fényezõ-, zselézõ anyagok)
2. új termékcsoportokat juttatnak a piacra (pl. "light" termékek)
3. segítenek leplezni a minõségi hibákat (ízfokozók, édesítõszerek, aromák)
4. olcsóbbá teszik a termelést, hiszen a vegyipar szintetikus adalékaival drága alapanyagokat lehet kiváltani
5. növelik a termék elállóságát (tartósítószerek)
6. növelik a termék térfogatát (tészta-kelesztõszerek, pelyhesítõk, térfogatnövelõk stb.)
7. a termékbe építve "vághatóvá" teszik a vizet (pl. margarinok, hústermékek)
Igaz, hogy a friss, vegyszermentes élelmiszer-alapanyagok egészségesebbek és az ezekbõl készített ételek olcsóbbak, mint az agyonfeldolgozott, túlcsomagolt társaik, azonban az iparnak és a kereskedelemnek ez utóbbiak hozzák a nagy forgalmat és hasznot, ezért a reklámmilliárdjaikat is ezek népszerûsítésére költik, aminek az árát a fogyasztók rovására a gyártók beépítik a termékbe.
Fogyasztói tanácsok
1. Legyél kritikus fogyasztó: csak azt vedd, amire valóban szükséged van! A cégek élelmiszerreklámokra évente kb. 8 milliárd Ft-ot költenek (2007-es évi adat), amelyet - az árba beépítve - a vevõkkel fizettetnek meg. Ne hagyd magad elkábítani a reklámoktól, hiszen azok nem a termék minõségérõl szólnak!
2. Szánj elég idõt a vásárlásra és még a boltban olvasd el a termékismertetõ címkét (különösen fontos ez az új, ismeretlen termékeknél).
3. Minél több feldolgozási fázison megy át egy alapanyag, valószínûleg annál több benne a különféle adalék. Bolti konzervek, édességek, mélyhûtött és félkész ételek helyett vásárolj inkább friss piaci alapanyagokat, és amit lehet, készítsd el otthon (fõzelékek, saláták, szószok, pizza, krokettek, krumpli és tejtermékek stb.).
4. Fõzzél rendszeresen, ételeidet valódi fûszerekkel ízesítsd! A porok, leveskockák és társaik csak a reklámokban tetszetõsek, valójában elmaradnak az "igazi" ételek minõségétõl és beltartalmától.
5. Lehetõleg kerüld azokat a termékeket, amelyek problémás adalékokat tartalmaznak. Különösen fontos ez a gyerekeknél és az allergiásoknál.
6. Kerüld az aromákat, ízfokozókat és édesítõszereket tartalmazó élelmiszereket! Ezek feleslegesen terhelik a szervezetet és becsapják természetes ízvilágunkat.
7. Ne egyél színezett élelmiszereket (édességek!), legfeljebb ha természetes eredetû színezéket tartalmaznak. A mesterséges és a természetazonos színezékek egyaránt a vegyipar termékei.
8. Tartózkodj a mûvileg füstölt és a nitrites sókkal pácolt húsáruk fogyasztásától. Ezeknek grillezését is kerüld, mivel 150°C felett a nitrit-maradékokból rákkeltõ anyagok képzõdhetnek.
9. Szomjoltásra legalkalmasabb a tiszta ivóvíz, nem pedig az üdítõnek nevezett (ízfokozott, színezett, agyoncukrozott, koffeinnel és szén-dioxiddal dúsított) drága "mûitalok".
Fõszabályként: egy élelmiszeripari terméknél annál több adalékanyaggal számolhatunk, minél messzebbrõl érkezett, minél több feldolgozási mûveleten esett át és minél kívánatosabbra, tartósabbra csinálták.
Hidd el, a fogyasztónak a pénzéért joga van tudni, hogy mit vesz. Céltudatos vásárlással befolyásolhatjuk az élelmiszer választékot!
Problémás adalékanyagok
100-199
Színezékek
102 Tartrazin
104 Kinolinsárga
110 Narancssárga S
120 Kárminsav, kárminok
122 Azorubin
123 Amarant
124 Neukokcin, Ponszó 4R
127 Eritrozin
128 Vörös 2G
129 Allura vörös AC
150c Karamell - ammóniás
150d Karamell - ammónium-szulfitos
151 Brillantfekete BN
153 Növényi szén
154 Barna FK
155 Barna HT
160a Karotinok
160b Annatto, bixin, norbixin
161g Kantaxantin
171 Titán-dioxid
174 Ezüst
180 Litolrubin BK
200-299
Tartósítószerek
201 Nátriumszorbát
210 Benzoesav
211 Nátrium-benzoát
212 Kálium-benzoát
213 Kalcium-benzoát
214 Etil-(p-hidroxi-benzoát)
215 Nátrium-etil-(p-hidroxi-benzoát)
216 Propil-(p-hidroxi-benzoát)
217 Nátrium-propil-(p-hidroxi-benzoát)
218 Metil-(p-hidroxi-benzoát)
219 Nátrium-metil-(p-hidroxi-benzoát)
220 Kén-dioxid
221 Nátrium-szulfit
222 Nátrium-hidrogén-szulfit
223 Nátrium-metabiszulfit
224 Kálium-metabiszulfit
226 Kalcium-szulfit
227 Kalcium-hidrogén-szulfit (Kalcium-dihidrogén-diszulfit)
228 Kálium-hidrogén-szulfit
230 Bifenil (difenil)
231 O-fenil-fenol
232 Nátrium-o-fenil-fenolát
233 Tiabendazol
235 Natamicin
239 Hexametilén-tatramin
252 Kálium-nitrát
280 Propionsav
281 Nátrium-propionát
282 Kalcium-propionát
283 Kálium-propionát
284 Bórsav
285 Nátrium-tetraborát (bórax)
300-399
Antioxidánsok és savanyúságot szabályzó anyagok
301 Nátrium-aszkorbát
310 Propil-gallát
311 Oktil-gallát
312 Dodecil-gallát
320 Butil-hidroxi-anizol (BHA)
321 Butil-hidroxi-toluol (BHT)
338 Foszforsav
339 Nátrium-foszfátok
340 Kálium-foszfátok
341 Kalcium-foszfátok
400-499
Sûrítõanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek
407 Karragén (gyöngyzuzmó
412 Guar gumi (guar gyanta)
413 Tragantmézga
450 Difoszfátok (Pirofoszfátok)
451 Trifoszfátok
452 Polifoszfátok
466 (karboxi-metil)-cellulóz
500-599
Savanyúságot szabályzó anyagok és csomósodást gátló anyagok
510 Amóniumklorid (szalmiák)
540 Kalcium-difoszfát
541 Savanyú alumínium-nátrium-foszfát
543 Nátrium-kalcium-polifoszfát
544 Kalcium-polifoszfát
600-699
Ízfokozók
620 Glutaminsav
621 Nátrium-glutamát
622 Káliu-glutamát
623 Kalcium-diglutamát
624 Ammónium-glutamát
625 Magnézium-diglutamát
900-999
Egyéb
907 Mikrokristályos viaszok
925 Klór
926 Klórdioxid
950 Aceszulfám K
951 Aszpartám
952 Ciklaminsav és ciklamátok
954 Szacharin és nátrium-, kálium-, kálcium sói
959 Neoheszperidin DC
1100-1599
Kiegészítõ anyagok
újfajta adalékanyagok, melyek nem sorolhatók egyik szabványos osztályba sem