Erdei iskola pályázathoz kapcsolódó továbbképzés 2013.

Erdei iskolai támogatás igénybevételéhez kapcsolódó akkreditált továbbképzés 2013.

Időpont: 2013. április

Helyszín: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.)

Továbbképzés megnevezése: Természetismereti terepi vezető - akkreditált továbbképzés és műhelymunka

A képzés szervezője: Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ)

A részvétel feltételei: Általános iskolai korosztállyal foglalkozó pedagógus vagy minősített erdei iskolai szolgáltató munkatársa jelentkezhet a képzésre

A képzés óraszáma: 34 óra + 10 óra műhelymunka (Két hétvége: péntek délután, szombat teljes nap, vasárnap délelőtt). A 44 órás továbbképzés 15 óra elmélet, és 19 óra terepi, illetve 10 óra kooperatív csoportmunkából tevődik össze. A továbbképzések műhelymunkával egészülnek ki, mely során a pedagógusok és a szolgáltatók új ismeretanyagra tehetnek szert a Natura 2000 eszméjével kapcsolatosan, továbbá módszertani útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen formában lehet beépíteni az erdei iskola programba a Natura 2000-es területek ismeretanyagát.

A képzés célja:

 • olyan szemléletmód kialakítása, amellyel a képzés résztvevői a környezeti nevelés aktív, tudatos „hírnökeivé” válhatnak és képesek felismerni a környezeti, természeti szocializáció személyiségformálásra gyakorolt pozitív hatását, jelentőségét
 • a képzés résztvevői olyan tudással és gyakorlattal rendelkezzenek, melyekkel képesek lesznek felkészülni egy-egy erdei iskolai/természetismereti gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó program bonyolítására, megszervezésére.
 • a jelentkezők kellő ismeretekkel rendelkezzenek erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez, valamint ismerjék meg azokat a szakmai, pedagógiai, oktatási alapokat, amelyek ehhez szükségesek.

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésben résztvevők majd hatékonyan, empirikusan tudatosítsák „tanítványaikban” a helyes ember-természet viszony kialakulását, az őt körülvevő környezet és az ember kapcsolatának harmonikus megismerését, és erősítsék a személyes megfigyelésen, tapasztalaton alapuló, élményszerű tanulás jelentőségét.

A program során megszerezhető kompetenciák:

A résztvevő:

 • képessé válhat a természeti környezet értékeinek tudatosítására és átadására- a nevelés kontextusában
 • megismerheti – a megfelelő eszközismeret birtokában – a terepi vezetés komplex módszertanát: a túrák, foglalkozások előkészítésétől, megtervezésétől át a javasolt helyi útvonalakon keresztül a terepbejárásig
 • kellő ismeretekkel rendelkezhet erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez
 • képes lehet előmozdítani a természetben-járás kooperatív team munkáját
 • kifejlesztheti – harmonikus szemlélet- és magatartásformálás során – a gyermekekben a tapasztalati tanulás iránti fogékonyságot, a természet iránti szeretet, illetve a környezetről való felelős gondolkodás, környezettudatos magatartás alapértékeit.

AZ AKKREDITÁLT KÉPZÉSEN RÉSZTVEVŐK TANÚSÍTVÁNYT KAPNAK.

A képzést ajánljuk azoknak az általános iskoláknak, amelyek „Égigérő tanterem” program keretében erdei iskola támogatásra kívánnak pályázni.

A továbbképzés elvégzése feltétele az erdei iskolai támogatások igénybevételének, amelyek a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „ Égigérő tanterem” című projekt keretében a 2013-tól 2016-ig kerülnek meghirdetésre.

Részvételi feltételek:

 • Csiperke Erdei Iskola - MárokpapiA képzés résztvevőit a regisztrációs költség terheli, amely 20.000 Ft/fő.  A képzés során felmerülő egyéb költségek (szállás, étkezés, oktatás) költségét (70.000,- Ft/fő) a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt finanszírozza.
 • Jelentkezni az Igényfelmérő lap kitöltésével és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre történő visszaküldésével lehet.
 • A regisztráció a visszaérkezett jelentkezési lapok sorrendjében történik, ezért kérjük, hogy részvételi szándékát minél előbb jelezze.

Az igényfelmérő lapot az alábbi linkről töltheti le:

A képzést 20 fő jelentkezése esetén tartjuk meg, így kérjük előre jelezze részvételi szándékát! A képzésre való részvételt a jelentkezés sorrendjében fogadjuk el.

 

Érdeklõdni a programról a következõ elérhetõségen lehet:
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818; 504-403
...................................................... ........................................................
Szõke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Szõke Zsuzsa
Kolocsán Tünde
Tel: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erdei Iskolánk és Táborunk címe:
Csiperke Erdei Iskola és Tábor- Márokpapi, Kossuth u. 111.
(Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet)

Ha többet akar tudni táborainkról tekintse meg galériánkat!
Kérjük, támogassa a természet- és környezetvédelmet!
Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444
1%
Adószámunk: 19214555-2-15

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444