Megújuló energiák

MEGÚJULÓ ENERGIÁK

Megújuló energiának a nap, a szél és a víz energiáját, a növények által termelt energiát, valamint a geotermikus energiát nevezzük. Közös tulajdonságuk, hogy folyamatosan újratermelõdnek, ezért nem merülnek ki úgy, mint a gáz, az olaj vagy a szén. A megújuló energiák környezetbarát energiák: nem termelnek nukleáris hulladékot vagy csúf meddõhányókat.

Fûrészporból biobrikett - fontos sajátossága, hogy olyan hulladékokból is el tudják állítani, amelyek egyébként a szeméttelepeket növelnék.

Trágyából energia - trágyából és nedves  szerves hulladékokból is nyerhetõ energia. Ha az ilyen anyagokat elgázosítjuk, biogázt kapunk.

A bio-olaj - növényi magvakból - repcébõl, napraforgóból - készül. Helyettesítheti a tüzelõolajat, finomítás, illetve vegyi átalakítás után pedig a motorhajtó gázolajat is.

A szélmalmok unokái - szélkerekek, szélmotorok leghatásosabban a vízhúzásban segíthetnek. A villamos hálózattól távol esõ vidékeken öntözéshez, állat- és vaditatáshoz szolgáltathatnak vizet - költséges hálózatépítés vagy drága gázolaj-felhasználás nélkül.
Szélkerék hajtotta dinamóval áramot is lehet termelni, amely egy tanyát vagy nyaralót tud ellátni; a szélmentes idõszakra a berendezés akkumulátorban tárolja az energiát.

A geotermikus energia hasznosítása inkább nagyobb közösségek, melegház-telepek, távfûtõ rendszerek számára fontos lehetõség.

A föld, levegõ vagy a víz hõjét használja fel a hõszivattyú. - Ez egy visszájára fordított hûtõszekrény - a föld, a levegõ vagy a víz hõjét veszi ki és adja át hõcserélõjén a fûtõrendszernek.

Napnál világosabb...
A napenergia hasznosítására jó lehetõségek nyílnak a lakóépületekben, elsõsorban a családi házakban és más kisebb épületekben. Segítségével fûthetünk, melegvizet készíthetünk vagy áramot állíthatunk elõ.

Passzív napenergia hasznosításról beszélünk, ha az épület egyébként is szükséges szerkezeti elemeit használjuk a napenergia felfogására és tárolására. Jó hõszigeteléssel és a napsugárzást hatékonyan felfogó üvegfelületekkel a fûtési költségek 50-60%-a megtakarítható.

Napkollektor - A nap a kollektorban levõ folyadékot melegíti fel, amivel használati melegvizet, esetleg fûtési vizet állítanak elõ.
A legegyszerûbb napkollektor egy fekete hordó vagy tartály, kézmosó csappal vagy zuhannyal ellátva. Tavasszal-nyáron-õsszel meleg vizet ad a kertben, a tanyán, hétvégi telken.

Napelem - A villamos hálózattól távol esõ helyeken érdemes lehet a napenergiából közvetlenül villamos áramot elõállítani, úgynevezett napcellák segítségével.

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444