Kéküstökû csormolya - Melampyrum nemorosum

VI-X

15-60 cm magas, terebélyes növény- A levelek keresztben átellenesek, A virágzat féloldalas fürt, kék vagy fehéres. Gyertyán- és bükkelegyes erdõkben, karsztbokor erdõkben, törmelékerdõ, ligeterdõkben. Élõsködõ- a gazdanövénytõl a vizet szívja el.

Csörgõ kakascímer - Rhinanthus minor

V-VII

A németek kis csörgõfazéknak nevezik.. Száraz toktermésében zörgõ magvai miatt csörgõfûnek is hívják. 15-40 cm magasra növõ, felálló szárú. Félélõsködõ fakultatív gyökérparazita. Rinantin tartalma károsíthatja a lovak központi idegrendszerét. Szárítva hatását elveszti. Réteken, félszáraz gyepekben él ,valamelyest nyirkos talajokon.

Bakfû - Betonica officinalis

VI-IX

Más néven betonika fû. 50-70 cm magas évelõ növény. A szárnégyszögletes, szúrós. Asztma és hurutos megbetegedések ellen teaként használják, de ismert a köszvény, illetve reuma elleni hatásai is. Dombvidéki és hegyvidéki övben a láp- és sovány hegyi réteken, sásos réteken fordul el~o. Az id~oszakosan nedves, nyáron száraz talajokat kedveli.

 

Macskafarkú veronika - Veronica spicata

VI- X

15-45 cm magas, évelõ növény. A virágok szárvégi tömött fürtöt alkotnak, tekergõznek, macskafarok módjára. Sziklagyepekben, sziklafüves és pusztafüves lejtõkön, erdõspusztaréteken, löszpusztaréteken, homokpusztákon, legelõkön.

Koloncos legyezõfû - Filipendula vulgaris

V-VIII

Gyökere a föld alatt koloncszerûen (gumósan) megvastagodott, errõl kapta nevét. Virágai kellemes illatúak. Levelei sokszorosan szárnyaltak-szeldeltek,Virágai laza, legyezõ alakú bogernyõben nyílnak, sok bennük porzó szál. Ezek a porzók hosszabbak a szirmoknál, így kissé borzas "megjelenésû" lesz a növény tõlük. Réteken, legelõkön, pusztákon gyakori.

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444