Kárpáti sáfrány túra

Nõnapi kárpáti sáfrány túra - március 05. (szombat)

"A virág elhervad, az emlék megmarad!"

Ajándékozza meg kedvesét egy virágtúrával!

A hosszú tél után ki ne vágyna egy napsütötte tavaszi sétára, ahol szívet melengetõ élményt nyújt a természet ébredésének látványa. Az E-misszió Egyesület Nõnap alkalmából tavaszi virágnézõ túrát szervez, ahol a résztvevõk megcsodálhatják a tavasz színpompás hírnökeit.

 

Kikelet havában sok ritka növénnyel büszkélkednek az öreg tölgyesek. A sarjadó fák koronáin átszûrõdõ tavaszi napsugarak még varázslatosabbá teszik a virágba borult erdei tisztásokat. Márciusban az éledezõ beregi erdõk ligeteiben egy élénk lila, törékeny kis növény, a kárpáti sáfrány hívja fel az arra járó kirándulók, és a korán ébredõ pillangók figyelmét. A lilás virágokkal egy idõben bontja lepleit a hófehér tavaszi tõzike és az aprócska virágaival megbúvó erdélyi csillagvirág.

A tavaszi ébredés élményeinek szépségét ossza meg kedvesével, családjával, barátaival és tanítványaival! Kirándulásunkra mindenkit szeretettel várunk!


Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Idõpont: 2011. március 05. (szombat)

Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.)  reggel 1000

Utazás:

-- - Egyesületünk különjáratot bérel, mely szombat reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (35 fõs autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a befizetés sorrendje.

Találkozó: Nyíregyháza, a vasútállomással átellenben lévõ Profi üzletlánc parkolója. (buszindulás: 2011. március 05., reggel 800)

-- - Egyéni utazás esetén: Budapestrõl Nyíregyháza az M3-as autópályán érhetõ el. A helyszín Nyíregyháza - Vásárosnamény - Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthetõ meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra. (E-misszió Egyesület Csiperke erdei iskolája - Kossuth u. 111 sz.).

Árak: a túravezetés ingyenes, a különjárattal történõ utazás Nyíregyházáról elõreláthatólag 1.000 Ft/fõ.

Túra hossza: megközelítõleg 4-5 Km, ami sétával, fényképezéssel és pihengetéssel együtt 3-4 órát vesz igénybe.

Útvonalterv: Nyíregyháza - Vásárosnamény - Tákos - Márokpapi - Tarpa - Nyíregyháza
- Tákos (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a református templom és a Keresztszemes Múzeum megtekintését, továbbá itt lehetõség van kávézásra is)
- Márokpapi Csiperke Erdei Iskola (túránk kiindulópontja)
- Tarpa (Bereg Kincsei - helyi termékek boltja)
- Nyíregyháza

Visszaérkezés: elõreláthatólag délután 1700 óra

Árak: a túravezetés ingyenes, a különjárattal történõ utazás Nyíregyházáról elõreláthatólag 1.000 Ft/fõ.

Jelentkezés feltétel: jelentkezési lap lap kitöltése és Egyesületünkhöz történõ eljuttatása (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Bérelt busszal érkezõk esetén a jelentkezéseket a részvételi díj befizetését követõen áll módunkban véglegesíteni (1.000 Ft/fõ). A fizetés történhet Egyesületünk irodájában személyesen, vagy átutalással (Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444).
Jelentkezni a 42/504-403-as számon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

Többen vannak, akik még tanakodnak azon, hogy jöjjenek-e a tavaszi kirándulásra vagy sem. 2011. február 20-ig 24 fõ jelentkezett a 33 fõs buszra.
A tétovázás helyett inkább válaszd a kirándulást!

Egyéb tudnivalók: Ajánlott öltözet az idõjárástól függ, de elõnyös a réteges ruházat. Mivel a Bereg tavasszal bõségében van a víznek, ezért a gumicsizma erõsen ajánlott! Továbbá érdemes fényképezõgépet és távcsövet is hozni.

Amennyiben a túránk résztvevõi több napot kívánnak Beregben eltölteni, vendégeink számára erdei iskolánkban szállást is tudunk biztosítani. 1 éjszaka esetén 1600 Ft/fõ/éj, több éjszaka esetén 1300 Ft/fõ/éj.

Nézze meg elõzõ évi túráink fotóit!
- Kárpát sáfrány túra http://e-misszio.hu/index.php/galeria/category/13-2009.-krpti-sfrny-tra
- Kockásliliom túra

http://e-misszio.hu/index.php/galeria/category/14-2009.-kocksliliom-tra

 

Gyakori kérdések:
Túra lesz vagy sem: A túra nem marad el, még a tél elõrenyomulásával sem. A természet minden idõszakban tud szépet nyújtani a kirándulóknak. Erdei iskolánkban befûtünk, így lesz lehetõség melegedésre is.

Kutya: A buszra nem lehet felhozni, de egyéni utazás esetén csatlakozhat a kirándulásra a gazdi hûséges, jól nevelt társa.

Esõ esetén: ha nagyon zord, tocsogós idõ lesz, akkor a túra hosszának rovására a kultúrprogram kerül elõtérbe. Így Csaroda és Tákos temploma és utóbbi Keresztszemes múzeuma mellett - ha az idõ úgy hozza - Beregdarócon a Kenderes múzeumot is megtekintjük. A napot Tarpán, a Bereg kincse boltjában zárjuk, ahol mindenki feltöltheti kiürülõ aszalt-gyümölcs és "Bereg-vére" készleteit. Mûemlékenként a belépõjegyek ára 200 Ft/hely.

A környék kultúrtörténeti nevezetességei... Bõvebben ...


Virágos mindentudó

Kárpáti sáfrány - Crocus heuffelianus (nõsziromfélék családja - Iridaceae)

A faj a Kárpátok és a Balkán-hegyvidék bennszülött növénye, így alföldi elõfordulása igen nagy különlegességnek számít. Azonban a Szatmár-Beregi-sík éghajlatára erõsen rányomja bélyegét a hegyek (Kárpátok) közelsége, így hûvösebb és csapadékosabb az Alföld többi részénél. Ez lehetõvé teszi, hogy számtalan kárpáti flóraelem társaságában hazánkban egyedülállóan a Bereg és a Szatmár erdeiben egyaránt otthonra leljen ez a növényritkaság.

Legnagyobb termetû hazai krókuszunk latin nevét leírójáról, Heuffel Jánosról kapta, aki pozsonyi származású orvosdoktor volt. A XIX. századi kiváló növénytudós számos tanulmányával gazdagította a magyar flóra ismerettárát.

A kárpáti sáfrány a legészakabbra húzódó tagja az eurázsiai térségben a mediterrántól Iránig terjedõ Crocus nemzetségnek. Maga a növénynemzetség latin nevét a görög krokhé - fonal - szóból kapta. A szó a sáfrányfajok fonalas bibéjére utal. Mintegy 80 fajuk ismert, melyek a hagymás és hagymagumós növényekre jellemzõen õsszel vagy tavasszal nyitják fehér, sárga vagy lila virágaikat. Magyar neve - a sáfrány - viszont arab eredetû és sárgát jelent: a nálunk nem honos, õsszel nyíló jóféle sáfrány (Crocus sativus) vöröses-narancssárga bibéje ugyanis az egyik legrégebben használt ételfestõ fûszer. Mivel 1 kg szárított sáfrányhoz mintegy 200 ezer bibeszál szükséges, igazán nem meglepõ, hogy ennek a fûszernek az ára az aranyéval vetekszik. Azonban a hazánkban elõforduló sáfrányok hatóanyaga igen alacsony, így fûszerként egyik sem jöhet számításba.

A mi növényünk - akárcsak fajtársai - aprótermetû, föld feletti szára nincs. Ezért nem is érdemes leszakítani, úgyis hamar elhervad. Keskeny, szálas, méregzöld levelei tõállásúak, egyenesen a föld alatti hagymagumóból erednek. Az alig fél centi széles levelek fonákján fehér színû, kiálló csík, a fõér található, mely a sáfrányok egyik fontos, megkülönböztetõ bélyege. Feltûnõ, élénk lila,  meglehetõsen nagy virága a levelekkel egyidõben jelenik meg. Mint a legtöbb egyszikû növény esetében, a virágnál itt sem különül el a csésze és a párta. A virágtakarót egyforma, ún. lepellevelek alkotják, melyek két körben hármasával állnak. E lepellevelek hosszúak, csövet alkotnak (a laikus ezt vélheti szárnak), mely a végén tölcsérszerûen kiszélesedik. A kárpáti sáfrányt könnyû megkülönböztetni társaitól a lepellevelek csúcsán lévõ, elmosódott szív alakú sötétebb foltról.

Magyarországon sokáig összetévesztették egy másik rokonával, az illír térségben (Észak-Horvátország, Szlovénia) honos illír sáfránnyal (Crocus tomassinianus), amely valóban nagyon hasonlít hozzá, de a lepelleveleirõl hiányzik az elmosódott rajzolat. Még gyakrabban szokták összetéveszteni - persze csak laikusok - a kökörcsinekkel és kikericsekkel, de az elõbbieknek igazi, virágot tartó, zöld, szõrös száruk van, míg a kikericsek õsszel virágzanak és leveleik következõ év tavaszára fejlõdnek ki.

A növény rojtos, narancssárga bibéi három hosszú bibeszálon ülnek. Virágzás elõtt a bimbót fehéres hártyás buroklevél borítja, akárcsak rokonainál, az íriszeknél. Mivel nincs föld feletti szára, termését is föld alatt érleli. A háromélû, száraz, felnyíló, sokmagvú, világosbarna színû toktermés csak a magok érése után kerül a felszínre.

A kárpáti sáfrány a hegyvidéki, alhavasi réteken, legelõkön néhol még tömegesen fordul elõ. A juhlegeltetés azonban gátolja terjedését. Az állatok ugyan nem eszik meg a növényt, mert egy olyan glikozidát - szafranalt - tartalmaz, amely az illóolajok alkotórésze, és szervezetükbe kerülve erõsen bódító hatású, amphetaminszerû metabolitokat képez; de letapossák a talajfelszínt,  így a termés nem tud beérni.

Bár fokozott védelme nem indokolt, megérdemel egy kis odafigyelést, hisz igazán pompás látványt nyújt, mikor nagy tömegben, lila takaróval borítja a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet erdeinek tisztásait. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft

 

Erdélyi csillagvirág - Scilla kladnii (liliomfélék családja - Liliaceae)

Hazánkban öt, egymástól nehezen megkülönböztethetõ csillagvirág faj él, melyek közül az Erdélyi csillagvirág a Zemplén-hegység és a Bereg-Szatmári-sík védett növénye.

A hajtáscsúcs zöld, sárga hegyû, a virágrügy halvány ibolyaszínû. A virágzati tengely és a levél világoszöld, lágy, törékeny. A lepel ibolyás, tövén élesen elváló fehér foltú. A termésben rekeszenként 2-3 magkezdemény található. Az elaioszóma* egyenletesen, aprón gyöngyös. A száraz mag világosbarna. Taxonómiailag még nem tisztázott fajcsoport, mely nagyságban és alakban is igen változatos.

Természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

* Elaioszóma: A magvakon vagy virágrészeken levõ zsírban és olajokban gazdag kis függelékek, melyek a hangyák odacsalogatására valók. A hangyák a táplálékul szolgáló elaioszómákat a magvakkal együtt magukkal szállítják, amely tevékenységükkel közremûködnek a növények terjesztéséhez. Ezt a jelenséget a tudományban hangyák általi elterjedésnek (mirmekochoriának) nevezzük (görögül mýrmex= hangya, chorein=elterjed).


Tavaszi tõzike - Leucojum vernum (amarilliszfélék családja - Amaryllidaceae)

A tavaszi tõzike elegyes lomberdõk, ligetek, nyirkos, de nem túl nedves rétek lakója, amely március-áprilisban virít.

A nyári tõzikénél kisebb termetû, 10-30 cm magas, hagymás évelõ növény. Levelei keskeny-szálasak, tõállásúak, fényes-zöldesek. Virágai a tõkocsány csúcsán általában egyesével, olykor kettesével fejlõdnek, többé-kevésbé bókolók, széles harang alakúak, fehérek, illatosak. A hat fehér lepellevél egyforma méretû, 1,5-2,5 cm hosszú, csúcsán apró sárgászöld folttal. Apró toktermése van. Fehér virága miatt gyakran keverik a hóvirággal. Galantamint tartalma miatt mérgezõ.

Természetvédelmi értéke: 2.000 Ft

 

 

 

 

ÉRDEKLÕDINI A PROGRAMRÓL A KÖVETKEZÕ ELÉRHETÕSÉGEKEN LEHET

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818; 504-403,

Szõke Zsuzsa Szõke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Kolocsán Tünde
Tel: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ha többet akar tudni táborainkról tekintse meg galériánkat!

Kérjük, támogassa a természet- és környezetvédelmet!
Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444

1%
Adószámunk: 19214555-2-15

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444