10% kedvezmény sáfrány és kockásliliom virágzás idejére 2014.

Erdélyi csillagvirág - Scilla kladnii - Márokpapi

Szervezze kirándulását védett kincseink virágzásának időszakára! Azon 25 fő fölötti csoportok, akik március és április hónapban több éjszakát töltenek el a Csiperke Erdei Iskolában, a szállásköltség 10%-ának elengedése mellett, egy ingyenes túravezetést is igénybe vehetnek, amely során a résztvevők megcsodálhatják a tavaszi virágokkal tarkított erdőket és réteket. Időponttól függően a védett kárpáti sáfránnyal, szellőrózsákkal, csillagvirágokkal és a rét gyöngyszemével, a ...

kockásliliommal találkozhatnak a kirándulni vágyó természetbarátok.

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke, Csiperke Erdei Iskola és Tábor- Márokpapi, Kossuth u. 111.

Időpont: 2014. március-április

A 10%-os kedvezményes szállásköltség igénybevételének feltétele:

  • Minimum 25 fős csoportlétszám.
  • Kettő vagy annál több eltöltött éjszaka igénybevétele.
  • A II. és a III. programcsomag esetén is érvényes a 10%-os szálláskedvezmény.

Jelentkezni a programra: Szőke Zsuzsa, 20/431-8086 Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Virágos mindentudó

Kockás liliom - Fritillaria meleagris (Liliomfélék családja - Liliaceae)

Szent György havában, a virágkoszorút öltött vadkörtefákkal egy időben emelik fel bókoló fejecskéiket a kockás liliomok. A rózsaszín, sakktáblaszerűen foltos, virágok sok természetfotóst ihlettek meg. E szemet-lelket gyönyörködtető liliom korai példányaival már március utóján találkozhatnak a Szatmár-Beregi sík lápréteit és ligeterdőit bebarangoló természetbarátok.

Számos tájneve van a fajnak; a kongóvirág név - ahogy Márokpapi környékén illetik ezt a fajt - a virágok harangszerűen bókoló helyzetére, míg a kotuliliom elnevezés a növény élőhelyére utal.

Nedves vagy változó vízállású ártéri réteken, tölgy-kőris-szil ligeterdőkben találkozhatunk vele.

Hazánkban a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet mellett Zala megyében és Gemenc környékén tenyészik. Április derekán, a Márokpapit övező fás legelőket nagyszámban díszíti ez a dekoratív védett növény. Annak ellenére, hogy oltalom alatt áll e faj (természetvédelmi értéke 10.000 Ft), szépsége miatt néha áldozatul esik a tudatlan kirándulók gyűjtőszenvedélyének.

 

Kárpáti sáfrány - Crocus heuffelianus (nõsziromfélék családja - Iridaceae)

A faj a Kárpátok és a Balkán-hegyvidék bennszülött növénye, így alföldi elõfordulása igen nagy különlegességnek számít. Azonban a Szatmár-Beregi-sík éghajlatára erõsen rányomja bélyegét a hegyek (Kárpátok) közelsége, így hûvösebb és csapadékosabb az Alföld többi részénél. Ez lehetõvé teszi, hogy számtalan kárpáti flóraelem társaságában hazánkban egyedülállóan a Bereg és a Szatmár erdeiben egyaránt otthonra leljen ez a növényritkaság.

Legnagyobb termetû hazai krókuszunk latin nevét leírójáról, Heuffel Jánosról kapta, aki pozsonyi származású orvosdoktor volt. A XIX. századi kiváló növénytudós számos tanulmányával gazdagította a magyar flóra ismerettárát.

A kárpáti sáfrány a legészakabbra húzódó tagja az eurázsiai térségben a mediterrántól Iránig terjedõ Crocus nemzetségnek. Maga a növénynemzetség latin nevét a görög krokhé - fonal - szóból kapta. A szó a sáfrányfajok fonalas bibéjére utal. Mintegy 80 fajuk ismert, melyek a hagymás és hagymagumós növényekre jellemzõen õsszel vagy tavasszal nyitják fehér, sárga vagy lila virágaikat. Magyar neve - a sáfrány - viszont arab eredetû és sárgát jelent: a nálunk nem honos, õsszel nyíló jóféle sáfrány (Crocus sativus) vöröses-narancssárga bibéje ugyanis az egyik legrégebben használt ételfestõ fûszer. Mivel 1 kg szárított sáfrányhoz mintegy 200 ezer bibeszál szükséges, igazán nem meglepõ, hogy ennek a fûszernek az ára az aranyéval vetekszik. Azonban a hazánkban elõforduló sáfrányok hatóanyaga igen alacsony, így fûszerként egyik sem jöhet számításba.

A mi növényünk - akárcsak fajtársai - aprótermetû, föld feletti szára nincs. Ezért nem is érdemes leszakítani, úgyis hamar elhervad. Keskeny, szálas, méregzöld levelei tõállásúak, egyenesen a föld alatti hagymagumóból erednek. Az alig fél centi széles levelek fonákján fehér színû, kiálló csík, a fõér található, mely a sáfrányok egyik fontos, megkülönböztetõ bélyege. Feltûnõ, élénk lila, meglehetõsen nagy virága a levelekkel egyidõben jelenik meg. Mint a legtöbb egyszikû növény esetében, a virágnál itt sem különül el a csésze és a párta. A virágtakarót egyforma, ún. lepellevelek alkotják, melyek két körben hármasával állnak. E lepellevelek hosszúak, csövet alkotnak (a laikus ezt vélheti szárnak), mely a végén tölcsérszerûen kiszélesedik. A kárpáti sáfrányt könnyû megkülönböztetni társaitól a lepellevelek csúcsán lévõ, elmosódott szív alakú sötétebb foltról.

Magyarországon sokáig összetévesztették egy másik rokonával, az illír térségben (Észak-Horvátország, Szlovénia) honos illír sáfránnyal (Crocus tomassinianus), amely valóban nagyon hasonlít hozzá, de a lepelleveleirõl hiányzik az elmosódott rajzolat. Még gyakrabban szokták összetéveszteni - persze csak laikusok - a kökörcsinekkel és kikericsekkel, de az elõbbieknek igazi, virágot tartó, zöld, szõrös száruk van, míg a kikericsek õsszel virágzanak és leveleik következõ év tavaszára fejlõdnek ki.

A növény rojtos, narancssárga bibéi három hosszú bibeszálon ülnek. Virágzás elõtt a bimbót fehéres hártyás buroklevél borítja, akárcsak rokonainál, az íriszeknél. Mivel nincs föld feletti szára, termését is föld alatt érleli. A háromélû, száraz, felnyíló, sokmagvú, világosbarna színû toktermés csak a magok érése után kerül a felszínre.

A kárpáti sáfrány a hegyvidéki, alhavasi réteken, legelõkön néhol még tömegesen fordul elõ. A juhlegeltetés azonban gátolja terjedését. Az állatok ugyan nem eszik meg a növényt, mert egy olyan glikozidát - szafranalt - tartalmaz, amely az illóolajok alkotórésze, és szervezetükbe kerülve erõsen bódító hatású, amphetaminszerû metabolitokat képez; de letapossák a talajfelszínt, így a termés nem tud beérni.

Bár fokozott védelme nem indokolt, megérdemel egy kis odafigyelést, hisz igazán pompás látványt nyújt, mikor nagy tömegben, lila takaróval borítja a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet erdeinek tisztásait. Természetvédelmi értéke 10.000 Ft

 

Erdélyi csillagvirág - Scilla kladnii (liliomfélék családja - Liliaceae)

Hazánkban öt, egymástól nehezen megkülönböztethetõ csillagvirág faj él, melyek közül az Erdélyi csillagvirág a Zemplén-hegység és a Bereg-Szatmári-sík védett növénye.

A hajtáscsúcs zöld, sárga hegyû, a virágrügy halvány ibolyaszínû. A virágzati tengely és a levél világoszöld, lágy, törékeny. A lepel ibolyás, tövén élesen elváló fehér foltú. A termésben rekeszenként 2-3 magkezdemény található. Az elaioszóma* egyenletesen, aprón gyöngyös. A száraz mag világosbarna. Taxonómiailag még nem tisztázott fajcsoport, mely nagyságban és alakban is igen változatos.

Természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

* Elaioszóma: A magvakon vagy virágrészeken levõ zsírban és olajokban gazdag kis függelékek, melyek a hangyák odacsalogatására valók. A hangyák a táplálékul szolgáló elaioszómákat a magvakkal együtt magukkal szállítják, amely tevékenységükkel közremûködnek a növények terjesztéséhez. Ezt a jelenséget a tudományban hangyák általi elterjedésnek (mirmekochoriának) nevezzük (görögül mýrmex= hangya, chorein=elterjed).


Tavaszi tõzike - Leucojum vernum (amarilliszfélék családja - Amaryllidaceae)

A tavaszi tõzike elegyes lomberdõk, ligetek, nyirkos, de nem túl nedves rétek lakója, amely március-áprilisban virít.

A nyári tõzikénél kisebb termetû, 10-30 cm magas, hagymás évelõ növény. Levelei keskeny-szálasak, tõállásúak, fényes-zöldesek. Virágai a tõkocsány csúcsán általában egyesével, olykor kettesével fejlõdnek, többé-kevésbé bókolók, széles harang alakúak, fehérek, illatosak. A hat fehér lepellevél egyforma méretû, 1,5-2,5 cm hosszú, csúcsán apró sárgászöld folttal. Apró toktermése van. Fehér virága miatt gyakran keverik a hóvirággal. Galantamint tartalma miatt mérgezõ.

Természetvédelmi értéke: 2.000 Ft

 

 

Látnivalók Márokpapi környékén - Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet

 

Programcsomag kiránduláshoz

Szállás bemutatása ...

Technikai tudnivalók (utazás, fizetés, ajánlott felszerelés) ...

Árak ...

A környék természeti értékei ...

A környék kulturális nevezetességei ...

 

Érdeklõdni a programról a következõ elérhetõségen lehet:
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818; 504-403
...................................................... ........................................................
Szõke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Szõke Zsuzsa
Kolocsán Tünde
Tel: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erdei Iskolánk és Táborunk címe:
Csiperke Erdei Iskola és Tábor- Márokpapi, Kossuth u. 111.
(Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet)

Ha többet akar tudni táborainkról tekintse meg galériánkat!
Kérjük, támogassa a természet- és környezetvédelmet!
Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444
1%
Adószámunk: 19214555-2-15

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444