Kockás liliom túra 2013.

Módosult a Kockás liliom túra időpontja - Új időpont 2013. április 13. (szombat)

Kedves Barátaink!  Tavasztündér hosszúra nyúlt szendergése miatt, kockásliliom túránk időpontja egy hetet csúszik, így 2013-ban április 13-ra várjuk soron következő kirándulásunk résztvevőit!

Helyszín: Beregi-sík, Márokpapi környéke

Időpont: 2013. április13. (szombat)

Indulás: Csiperke Erdei Iskola és Tábor (Márokpapi, Kossuth u. 111.) reggel 1000

Túravezetés az adott napon ingyenes!

Szent György havában, a virágkoszorút öltött vadkörtefákkal egy időben emelik fel virágaikat a kockásliliomok. A rózsaszín, sakktáblaszerűen foltos, bókoló virágok sok természetfotóst ihlettek meg. E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal április során szakembereink vezetésével, lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatnak természetjáró túráink résztvevői.

Utazás:

-- - Egyesületünk különjáratot bérel, mely szombat reggel indul Nyíregyházáról. A korlátozott kapacitás miatt (40 fős autóbusz) az autóbuszos utazást választók esetében fontos a jelentkezés és a befizetés sorrendje.

A busz költsége 1.500 Ft/fő, iskolai csoportnak és családoknak (szülő - gyerek, unokatestvér, nagyszülő - unoka) kedvezményesen 950 Ft/fő. A jelentkezési lap kitöltésénél kérem jelezze ezt!

Találkozó: Nyíregyháza, a vasútállomással átellenben lévő Profi üzletlánc parkolója. (buszindulás: 2013. április 13. (szombat), reggel 800)

-- - Egyéni utazás esetén: Budapestről Nyíregyháza az M3-as autópályán érhető el. A helyszín Nyíregyháza - Vásárosnamény - Márokpapi útvonalon, a 41-es úton közelíthető meg. A 41-es útról Csaroda után 2 km-re kell letérni jobbra. (E-misszió Egyesület Csiperke Erdei Iskolája - Kossuth u. 111 sz.).

Árak: a túravezetés ingyenes, a különjárattal történő utazás Nyíregyházáról 1.500 Ft/fő, iskolai csoportoknak és családoknak (szülő - gyerek, unokatestvér, nagyszülő - unoka) 950 Ft/fő.

Túra hossza: megközelítőleg 4-5 km, ami sétával, fényképezéssel és pihengetéssel együtt 3-4 órát vesz igénybe.

Útvonalterv: Nyíregyháza - Vásárosnamény - Csaroda - Márokpapi - Tarpa - Nyíregyháza
- Csaroda (akik még nem jártak erre, azoknak ajánljuk a XIII. századi késő román stílusú református templom megtekintését)
- Márokpapi Csiperke Erdei Iskola (túránk kiindulópontja)
- Tarpa (Bereg Kincsei - helyi termékek boltja)
- Nyíregyháza

Visszaérkezés: előreláthatólag délután 1700 óra

Jelentkezés feltétel: jelentkezési lap lap kitöltése és Egyesületünkhöz történő eljuttatása (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)
Bérelt busszal érkezők esetén a jelentkezéseket a részvételi díj befizetését követően áll módunkban véglegesíteni. A fizetés történhet Egyesületünk irodájában személyesen, vagy átutalással (Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444).
Jelentkezni a 42/504-403-as számon vagy a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen lehet.

A tétovázás helyett válaszd a kirándulást!

Jelentkezési lap:

Igény szerint kedvezményes szállást is tudunk biztosítani vendégeinknek.

Egyéb tudnivalók: Ajánlott öltözet az időjárástól függ, de előnyös a réteges ruházat. Mivel a Bereg tavasszal bőségében van a víznek, ezért a gumicsizma erősen ajánlott! Továbbá érdemes fényképezőgépet és távcsövet is hozni.

Amennyiben a túránk résztvevői több napot kívánnak a Beregben eltölteni, vendégeink számára erdei iskolánkban szállást is tudunk biztosítani. Árak megtekintése itt!

Nézze meg előző évi virágnéző túráink fotóit!

Kárpáti sáfrány túra 2009.
Kockás liliom túra 2009.
Kárpáti sáfrány túra 2011.
Kockás liliom túra 2011.
Kockás liliom túra 2012.
Kárpáti sáfrány túra 2013.

Gyakori kérdések:
Túra lesz vagy sem: A túra nem marad el, még rossz idő esetén sem. A természet minden időszakban tud szép élményt nyújtani a kirándulóknak. Fűtött erdei iskolánkban  lehetőség
lesz egy kicsit átmelegedni.

Kutya: A buszra nem lehet felhozni, de egyéni utazás esetén csatlakozhat a kirándulásra a gazdi hűséges, jól nevelt társa. A pórázról ne feledkezz meg!

Eső esetén: ha nagyon zord, tocsogós idő lesz, akkor a túra hosszának rovására a kultúrprogram kerül előtérbe. Így Csaroda és Tákos temploma és utóbbi Keresztszemes Műhely mellett - ha az idő úgy hozza - Beregdarócon a Kenderes múzeumot is megtekintjük. A napot Tarpán, a Bereg kincse boltjában zárjuk, ahol mindenki feltöltheti kiürülő aszalt-gyümölcs és "Bereg-vére" készleteit. Műemlékenként a belépőjegyek ára 200 Ft/hely.

A környék kultúrtörténeti nevezetességei... Bővebben ...


Virágos mindentudó

Kockásliliom - Fritillaria meleagris (Liliomfélék családja - Liliaceae)

Számos tájneve van a kockásliliomnak; a kongóvirág név - ahogy Márokpapi környékén illetik ezt a fajt - a virágok bókoló helyzetére, míg a kotuliliom elnevezés a növény élőhelyére utal.

Nedves vagy változó vízállású ártéri réteken, tölgy-kőris-szil ligeterdőkben találkozhatunk vele.

A hagymás évelő növény szára a karcsú, zöld bimbóval eleinte a földön fekszik, majd 10-30 cm-re megnyúlva a bimbót fokozatosan felemeli. Tőlevelei hosszúak, keskenyek, hegyesek. A szárlevelek szálasak, szürkészöldek, szórt állásúak. A magános virág bókoló, széles harang alakú, rózsaszínes-vörösbarna, sakktáblaszerűen foltos. A lepellevelek szabadok, 3-5 cm hosszúak. Az érett toktermés 1-2 cm hosszú, függőlegesen áll.

Hazánkban a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet mellett Zala megyében és Gemenc környékén tenyészik. Április derekán, a Márokpapit övező fás legelőket nagyszámban díszíti ez a dekoratív védett növény.

Természetvédelmi értéke 50.000 Ft

 

ÉRDEKLŐDINI A PROGRAMRÓL A KÖVETKEZŐ ELÉRHETŐSÉGEKEN LEHET

E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület
4400 Nyíregyháza, Szabolcs u. 6.
42/423-818; 504-403,

Szõke Zsuzsa Szőke Zsuzsa
Tel.: 20/431-8086
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.;
Kolocsán Tünde
Tel: 30/543-8545
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ha többet akar tudni táborainkról tekintse meg galériánkat!

Kérjük, támogassa a természet- és környezetvédelmet!
Számlaszámunk: Szabolcs Takarék - 68800109-11077444

1%
Adószámunk: 19214555-2-15

"A projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásával valósult meg"

(TPPA/2011/09/14 projekt)

 

13600 - Adhat vonal

Újabb lehetőség munkánk támogatására!
Egyesületünk a Magyar Természetvédők Szövetségével összefogva 2013-ban várja segítő telefonhívását.
A 13600-as szám tárcsázása után (előhívószám nincs!) üsse be a 69-es kódot. Most minden hívás 250Ft-tal támogatja szervezetünket.
Az Adhat Vonal az Invitel, a T-Home és T-Mobile, valamint a Telenor és Vodafone hálózatából hívható.
A hívásokból befolyó teljes összeget a Magyar Természetvédők Szövetségével közösen indított, a biodiverzitás védelmét szolgáló programunkra fordítjuk.

Köszönjük!

 

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444