A fejlesztés bemutatása

ELÕZMÉNYEK

Az E-misszió Egyesület megalakulása óta foglalkozik környezeti neveléssel. A sokszínû programok a gyerekeknek, fiataloknak és a pedagógusoknak egyaránt szólnak. A környezeti nevelési tevékenységek célja a környezettudatos magatartás, a környezetért felelõs életvitel kialakítása, a természeti, a társadalmi környezetet tisztelõ szokás- és ismeretrendszer erkölcsi, értelmi, érzelmi, esztétikai megalapozása.

Az egyesület 1993 óta szervez rendszeresen természetismereti és kutató táborokat. Márokpapi község ideális volt egy állandó nevelési központ létrehozásához, mivel - a lokálpatrióta szemléletünk mellett - egy igen gazdag természeti környezetben, a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet határán fekszik.  Ezért vásárolta meg egyesületünk 1996-ban az itt egy ingatlant. 1997 óta itt kerülnek megrendezésre elsõsorban természetismereti, kézmûves, kerékpáros táboraink.

2000-ben fogadtuk elsõ edei iskolás csoportunkat az akkor még névtelen Erdei Iskolánkban, amely 2005-ben megkapta az Oktatási Minisztériumtól a  "Minõsített Erdei Iskola Szolgáltató" címet.

A pályázati projekt rövid távú céljai
Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület a Márokpapi község Kossuth u. 111. szám alatti Csiperke Erdei Iskola infrastrukturális és eszközfejlesztése. A felújítás és bõvítésnek köszönhetõen növekszik a szolgáltatás minõsége mind ellátás, mind pedig a biztosított erdei iskola program tekintetében. A kiszolgáló infrastruktúra alkalmassá válik az erdei iskola programok fûtési idõszakban történõ lebonyolításához a megépülõ oktatóterem segítségével. Az egyéb helységek segítik a szakmai munka eszközeinek, alapanyagainak biztonságos elhelyezését (szertár) és az infrastruktúra üzemeltetéséhez szükséges anyagok és eszközök tárolását. Az épületekben lévõ értékek védelme érdekében riasztórendszer kiépítése szükséges. A kerékpár eszközfejlesztésnek köszönhetõen lehetõség nyílik az erdei iskola program szakmai tartalmának bõvítéséhez, mivel - az amúgy természeti és kulturális értékekben igen gazdag közvetlen környezeten kívül - távolabbi, kerékpárral könnyen megközelíthetõ területek bejárása is lehetségessé válik.

A pályázati projekt hosszú távú céljai
A meglévõ gyakorlati és elméleti szakmai tapasztalatunkra valamint a terület természeti adottságaira építõ program kialakítása, amely hosszú távon biztosítja a természet és környezetvédelmi szempontú szemléletformálási tevékenységek lebonyolítását. Helyi erõforrásokat helyben felhasználó szolgáltatások kialakítása, amely a lakosság helyben tartását és életminõségének javítását eredményezi.

A helyi lakosok részérõl fogadókészség a környezettudatos megoldások irányában a folyamatos együttmûködés fenntartása és kiszélesítése.

Megújuló energiák hasznosításával a külsõ erõforrások arányának csökkentése és egy környezetbarát, fenntarthatósági szemléletet elõnyben részesítõ, és széles körben népszerûsítõ mintaértékû program bemutatása.

MÛSZAKI TARTALOM

Erdei iskola meglévõ épületének alapterülete 171 m2, melybõl az épület állagának és szolgáltatási színvonalának megõrzése érdekében 93,64 m2 kerül felújításra.

Funkcióbõvítés során kialakított új épületrész révén az erdei iskola hasznos alapterülete 109,69 m2-el bõvül, ebben a kap helyet az oktatóterem, a mozgássérült illemhely, valamint oktatási anyagok tárolására szolgáló szertár, raktár.

Kerékpár eszközállomány létrehozása során beszerzésre kerül 35 db kerékpár, amelyek közúti és egyszerûbb terepi kerékpározásra alkalmasak.

Az eszközállomány fejlesztése során, az oktatási munka és a kiszolgáló infrastruktúra fejlesztése céljából beszerzésre kerülnek további tárgyi eszközök: könyvek, határozók, meteorológiai eszközök, távcsövek, mikroszkópok, diavetítõ stb.

A FINANSZÍROZÁS

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt megnevezése
A Csiperke Erdei Iskola infrastrukturális és eszközfejlesztése, szolgáltatási színvonalának több szempontú növelése a környezet tudatos szemlélet és nevelés jegyében

Kivitelezés ideje
2009.08.17 - 2010.08.20.

Kedvezményezett
E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

Kivitelezõ

Horváth Tüzép Építõipari- és Kereskedelmi Kft.
4800 Vásárosnamény Ilki út 1.

Tervezõ
HOSTI és HOSTI Építõipari és Ker. Bt.
4400 Nyíregyháza, Herman Ottó u. 1/a

Kel-Ép-Terv Tervezõ és Szolgáltató Kft.
4400 Nyíregyháza, Váci Mihály út 41.

Közremûködõ szervezet
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság

Támogatási összeg
65 671 729 Ft

A támogatás mértéke a program elszámolható összköltségének 100 %-a.

Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság NFU

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444