Erdei iskola pályázathoz kapcsolódó továbbképzés 2013.

Csiperke Erdei Iskola és TáborFelhívás erdei iskoláztatással kapcsolatos továbbképzésre pedagógusok számára

Továbbképzés megnevezése: Természetismereti terepi vezető - akkreditált továbbképzés és műhelymunka

Időpontja: 2013. június 17-21.

A továbbképzés elvégzése feltétele az erdei iskolai támogatások igénybevételének, amelyek a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt keretében a 2013-tól 2016-ig kerülnek meghirdetésre. Kizárólag azok az iskolák kaphatnak támogatást jelen konstrukcióban,

ahonnan legalább egy pedagógus részt vesz a képzésen és az azt követő műhelymunkán.

A képzés szervezője: Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ)

Helyszín: Márokpapi, Csiperke Erdei Iskola és Tábor

Erdei iskolánk címe: Csiperke Erdei Iskola és Tábor- Márokpapi, Kossuth u. 111. (Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet)

GPS koordináták: N 48.139078; E 22.514049
48°8´18.75´´; 22°30´49.4´´

A részvétel feltételei: Általános iskolai korosztállyal foglalkozó pedagógus jelentkezhet a képzésre A képzés óraszáma: 34 óra + 10 óra műhelymunka (Hétfőtől péntekig.) A 44 órás továbbképzés 15 óra elmélet, és 19 óra terepi, illetve 10 óra kooperatív csoportmunkából tevődik össze. A továbbképzések műhelymunkával egészülnek ki, mely során a pedagógusok új ismeretanyagra tehetnek szert a Natura 2000 eszméjével kapcsolatosan, továbbá módszertani útmutatást kapnak arra vonatkozóan, hogy milyen formában lehet beépíteni az erdei iskola programba a Natura 2000-es területek ismeretanyagát.

A képzés célja:

  • olyan szemléletmód kialakítása, amellyel a képzés résztvevői a környezeti nevelés aktív, tudatos „hírnökeivé” válhatnak és képesek felismerni a környezeti, természeti szocializáció személyiségformálásra gyakorolt pozitív hatását, jelentőségét
  • a képzés résztvevői olyan tudással és gyakorlattal rendelkezzenek, melyekkel képesek lesznek felkészülni egy-egy erdei iskolai/természetismereti gyakorlati oktatáshoz kapcsolódó program bonyolítására, megszervezésére.
  • a jelentkezők kellő ismeretekkel rendelkezzenek erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez, valamint ismerjék meg azokat a szakmai, pedagógiai, oktatási alapokat, amelyek ehhez szükségesek.

Fontosnak tartjuk, hogy a képzésben résztvevők majd hatékonyan, empirikusan tudatosítsák „tanítványaikban” a helyes ember-természet viszony kialakulását, az őt körülvevő környezet és az ember kapcsolatának harmonikus megismerését, és erősítsék a személyes megfigyelésen, tapasztalaton alapuló, élményszerű tanulás jelentőségét. A program során megszerezhető kompetenciák:

A résztvevő:

  • képessé válhat a természeti környezet értékeinek tudatosítására és átadására- a nevelés kontextusában
  • megismerheti – a megfelelő eszközismeret birtokában – a terepi vezetés komplex módszertanát: a túrák, foglalkozások előkészítésétől, megtervezésétől át a javasolt helyi útvonalakon keresztül a terepbejárásig
  • kellő ismeretekkel rendelkezhet erdei iskolai és/vagy természetjárási programok megszervezéséhez, a lehetséges helyszínek, gyakorlatok kiválasztásához, gyakorlati programok, tájbejárások vezetéséhez
  • képes lehet előmozdítani a természetben-járás kooperatív team munkáját
  • kifejlesztheti – harmonikus szemlélet- és magatartásformálás során – a gyermekekben a tapasztalati tanulás iránti fogékonyságot, a természet iránti szeretet, illetve a környezetről való felelős gondolkodás, környezettudatos magatartás alapértékeit.

A KÉPZÉSEN RÉSZTVEVŐK TANÚSÍTVÁNYT KAPNAK.

A képzést ajánljuk:

  • azoknak az általános iskoláknak, amelyek pedagógiai programjában szerepel az erdei iskola, azt a környezeti nevelés részeként szakszerűen kívánják előkészíteni, igénybe venni és a későbbiekben feldolgozni valamint támogatottként rész kívánnak venni az „Égigérő tanterem” projektben.

Képzés ára: 20.000 Ft/fő, mely tartalmazza a szállás sz étkezés és a képzés költségét. A képzés során felmerült egyéb költségeket (70.000,- Ft/fő) a Svájci- Magyar Együttműködési Program SH/4/10 azonosító számú „Égigérő tanterem” című projekt finanszírozza, a résztvevőt terheli az utazás és a regisztrációs díj.

A jelentkezési lap aláírásával elfogadom, hogy regisztrációs díj befizetési kötelezettség terhel, melynek összege 20.000,- Ft és a KOKOSZ K&H bank: 10403112-31115045 sz. számlájára kell befizetni vagy átutalni.

Szervezés: A képzés 2013. június 17-21. kerül megszervezésre Márokpapi Csiperke Erdei Iskola és Tábor

Helyszínen:

Szállás bemutatása

Jelentkezési határidő: 2013. május 31. (péntek)

Jelentkezési lap itt tölthető le

A képzésről további tájékoztatást nyújt: Molnár Zoltán (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; 20/226-2828), www.kokosz.hu

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444