Így lesz kerek a világ

Kirándulás a Beregbe

Szeptember 6.: egy szombat, mely kimondottan a tájjellegű gyümölcsök és hagyományok egy szeletébe enged bepillantást, de kezdő és haladó Megyejáró játékosaink számára tarolási lehetőséget is tartogat. A programban ugyanis négy település és HÉT "Így lesz kerek a világ!" helyszín felkeresése is szerepel.

Első állomásunk Tarpán lesz, ahol lekvárt kóstolunk lekvárral, köszönhetően Torzsás Attiláéknak, akiknek csodás ártéri szilvafajtáik vannak: besztercei, nemtudom és korsó, kár lenne kihagyni ezt az összehasonlítást! Az erre a vidékre is jellemző vendégszeretethez hűen ráadásként pálinkával és parasztporlóssal is várnak majd minket. És ami csak ebben az időszakban történhet meg az idelátogatóval: a szilvafajtákat friss gyümölcs formájában is megnézhetik (ezek a fajták kis eltéréssel mostanában érnek) – egy beregi szilvaismereti kurzussal is felér ez a kezdés.

A csemegézés után egy kis faluszéli bámészkodás következik: megnézzük a márokpapi Csiperke Erdei Iskolát. A 300 lakosú kis falu határában álló épületben és hatalmas kertjében megtudhatjuk, hogy a nyári szünetet és erdei iskolát itt töltő iskolásokon kívül a felnőttek, családok milyen élményekkel töltődhetnek fel pl. egy hosszú hétvégén. Nagyokat szippantunk a jó réti-erdei levegőből, megebédelünk (paprikás krumpli: 500 Ft/fő), s megyünk a következő faluba.

A hírek szerint az első keresztszemes Tákosról való, s mi tagadás, e hímzéstípusból a beregi az egyik leghíresebb. S mialatt a tájházban a XVIII-XIX. századból maradt régiségeken kívül a falusiak által készített keresztszemeseket csodáljuk, a legrégibb hímzés pontos dátuma is kiderül. A hagyományt hűen őrzők közül Gulyásné Veress Saroltával és Molnár Anitával találkozunk, akik szemet és lelket gyönyörködtető alkotásokkal, beszélgetéssel teszik még teljesebbé ezt a napot.

Csarodán a Csaronda parti Fesztiválba csöppenünk bele, ám előtte megnézzük, mit rejt a Beregi Ajándék. Majd újabb gasztronómia a helyi kecskék jóvoltából: a Beregi Kecskesajt ínycsiklandó sajtjait kóstolgatjuk meg, ott helyben a fesztiválon. Még ha a legeltetés végét nem is várnánk meg (tehát nem sikerülne a személyes találkozás a kecskékkel), a kecskesajt készítéséről jó pár dolgot megtudhatunk.


A kirándulás nagyszerű lehetőséget kínál a nyereményekkel (kerékpár, vásárlási utalvány, póló, vászontáska) járó Megyejáró programunkba való csatlakozásra, ugyanis a kiránduláson HÉT célpont is Így lesz kerek a világ! helyszín. Itt fotót készítve, azt honlapunkra feltöltve túl is léptek az első szinten (jutalma egy kirakós játék), és haladhattok vele az értékesebb ajándékok felé (vásárlási utalványok, póló, vászontáska stb.). Ugyanakkor a vásárlási utalványokat is be lehet váltani, ha már rendelkezel vele!


Utazás: telekocsival (nem kell feltétlenül saját autóval jönnöd, igyekszünk úgy szervezni, hogy jusson hely mindenkinek)
Találkozás és indulás: 8:30 órakor a nyíregyházi Praktiker parkolójában (Orosi úton), érkezés Tarpára 10 órakor. Várható visszaérkezés Nyíregyházára: 18-19 óra.

Ebéd: paprikás krumpli 500 Ft/fő

A kirándulás önköltséges.

Ha valaki szívesen maradna a Beregben 1-2 éjszakára, a Csiperke Erdei Iskolában van rá lehetőség. A szállásigényt csütörtökig lehet leadni Szőke Zsuzsánál a 20/431-8086-os telefonszámon.

A részvételi szándékot szeptember 5-ig (péntek) délig kérjük jelezni az alábbi információkkal:

név: ...
telefonszám: ...
e-mail cím: …
hány fő: …


Érdeklődés és jelentkezés: Varga András, 30/236-7389,Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Elérhetõség

Csiperke Erdei Iskola és Tábor

4932 Márokpapi,
Kossuth u. 111.
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Tel.: 06/20/431-8086
Adószám: 19214555-2-15

Számlaszám: 68800109-11077444